середу, 8 жовтня 2014 р.

КЛІЩ


Кліщі — дрібні членистоногі тварини, підклас класу Павукоподібні (Arachnida).

Морфологічне та екологічне різноманіття
Звичайні розміри кліщів — 0,5—1 мм. Через малі розміри більшість видів кліщів (а їх нараховується сотні тисяч видів) невідомі пересічній людині. Недобру репутацію мають кровососиіксодові кліщі, розмір яких до 5 мм, а дорослі самиці, харчуючись на теплокровних тваринах, можуть розростатися до 2 см.




Рідко зустрічаються в наш час дрібні (до 0,5 мм) кліщі, що паразитують під шкірою тварин та людини — коростяний свербун.

Чисельні види кліщів живуть в ґрунті та прілому листі та відіграють важливу роль у вторинній переробці органічної рослинної речовини. Багато видів проживають на рослинності, в траві, на деревах. Ці кліщі створюють особливі угрупування. Частина видів рослиноїдна, харчується соком рослин, інші види хижі, їх жертви — рослиноїдні кліщі та інші дрібні тварини.
Пік активності кліщів припадає з весни і до середини липня, а потім ще раз повторюється осінню з вересня по жовтень. Саме більше, якщо вірити сайту МОЗ України, від них страждають Волинська область і автономна республіка Крим. Саме небезпечне, що може вас очікувати це енцефаліт і бореліоз.

Захист від кліща
 Після прогулянки одежу треба витріпати або ще краще випрати. Нерекомендується класти її на ліжко чи диван — кліщ може перелізти. І точно не рекомендується спати в ній.

Як витягнути кліща?
 Сама більша проблема при витягуванні це обрив хоботка. Доречі, кліщ сам себе вкручує в тіло жертви, тому, якщо просто його потягнути, то дуже велика ймовірність, що ви витягнете тільки половину паразита.

 Дехто користується для витягування кліща олією. Суть проста: намазуєм його олією, з часом він починає задихатись і послаблює хватку. Через пару хвилин обгорнувши пальці марлевою серветкою розхитуючи кліща його можна викрутити. Викручування робиться проти годинникової стрілки (можу помилятись, знайшов відео, де його викрчують за годиниковою).
 
 Зверніть увагу, що кліща можна викручувати також пінцетом і ниткою. В першому випадку головне не роздавити його, а в другому треба нитку затягувати як найблище до місце присмоктування.

Після витягування
 ОБОВ’ЯЗКОВО перевірити чи не лишився хоботок. Він виглядає як маленька чорна цяточка в місці присмоктування. Якщо ж все ж таки є така неприємність то витягнути її треба за допомогою стерильної голки. В любому випадку рану треба промити і обробити зеленкою.


 Слідкуйте за станом свого здоровля на протязі двох тижнів. Якщо у вас появилась температура, поколювання в м’язах або запаморечення — є дуже великий шанс, що він встиг вас заразити.