понеділок, 1 квітня 2013 р.

Про вітаміни для спортсменів


Зниження поступу вітамінів в організм або їх підвищена розтрата в результаті порушення всмоктування і інтенсивного обміну вітамінів може привести до їх недостатності зниженню фізичної працездатності. Гіпервітамінози, при через мірному призначенні вітамінів, негативно впливають на спортивний результат.

Білковий обмін контролюється вітамінами В12, В6, В5, А, Е, К.

На вуглеводний обмін діють вітаміни В1, В2, С, РР, В5, липоева кислота.

Ліпідний обмін позитивно підтримують вітаміни В6, В12, РР, В5, холін, L- карнітин, липова кислота. 


Як показує практика, комплексні вітаміни препарати краще застосовувати в комплексі з адаптогенами , ноотропами , антиоксидантами , препаратами пластичної і енергетичної дії .

В теперішній час в спорті використовуються, як правило , комплексні вітамінні препарати. Серед полівітамінів поширені такі : аскорутін, декамевіт, дуовіт, квадевіт .

Крім комплексних вітамінних препаратів в спорті приміняються і окремі вітаміни . Найбільш часто використовується слідуючи : аскорбінова кислота , Фолієва кислота.

Ефективним у відновлювальному періоді виявився препарат Супрадін ( 12 вітамінів та 8 мікроелементів ) в комплексі з елтоном або леветоном , які поширюють спектр його дії організмі, як антиоксиданта , імуномодулятора . Рекомендується по одній капсулі два рази на день після їжі протягом трьох неділь з елтоном по дві таблетки три рази в день або леветоном. Результат - підвищення адаптації організму спортсменів до фізичних навантажень ( швидкісно – силові види , витривалість , психічна стійкість.)

Адаптогени-лікарські засоби, які підвищують неспецифічну стійкість організму до несприятливих дій навколишнього середовища. До цієї групи відносяться лікарські препарати рослинного та тваринного походження. Із лікарських засобів цієї групи першим був вивчений жень-шень, а пізніше була доказана висока ефективність засобів елеутерококу. Вони підвищують працездатність спортсменів, що дає змогу по-новому відмітить показання до їх приймання в спортивній і загальній медицині. В спортивній медицині широко використовуються комбіновані адаптогени лівреї з квітковим пилом та вітамінами – леветон, а також елеутерококу з квітковим пилом та вітамінами-елтон.

Препарати жень-шеню мають тонізуючу та адаптогенну дію, стимулюють обмін речовин, перешкоджають розвитку загальної слабкості, втоми, виснаженнях, підвищують працездатність при неврастеніях, вегетоневрозах, астенічних та депресивних станах, явищах перетренувань.

Настоянку кореня жень-шеню приймають по 20-25крапель 2 рази в день до їди зранку і до обіду.

Рекомендації Московського науково-практичного центру спортивної медицини, Росія.

У зв’язку з стрімким ростом спортивних результатів, підсиленням спортивної конкуренції на міжнародній спортивній арені та постійним зростанням інтенсивності фізичного навантаження ,пошук шляхів підвищення спортивної працездатності та прискорення перебігу відновних процесів після значних фізичних навантажень набуває особливої актуальності.

Аналіз даних наукової літератури свідчить, що серед кардіопротекторів з групи похідних аденілових нуклеотидів, з огляду на спортивну медицину найбільшої уваги заслуговує новий вітчизняний препарат “АТФ-ЛОНГ”. Препарат знайшов залуження визнання серед широкого кола лікарського загалу(в тому числі спортивних медиків)не лише в Україні, а й в інших країнах. Широке застосування препарату в практиці підготовки спортсменів сприяли досягненню більш високих спортивних результатів і збереженню здоров’я спортсменів.

Подальші дослідження виявили, що разове застосування препарату “АТФ-ЛОНГ” (100мг) сприяло збільшенню у спортсменів критичної потужності роботи, виконаної під час тестуючого навантаження, на фоні більшої її економізації, що проявлялось у меншому накопиченні молочної кислоти при більшому обсязі роботи.

Рекомендації Державного науково-дослідницького інституту фізичної культури і спорту м. Київ

Необхідно пам’ятати, що не може бути ніякого шаблону, так як генетично обдаровані спортсмени значно відрізняються один від одного не тільки по антропометричних параметрах, особливостями обміну речовин, функціонуванням нервової та ендокринної систем,

Ноотропи являються кращими препаратами, які коригують процеси навчання та пам`яті при екстремальних діях. Якщо враховувати, що фізичне навантаження являється екстремальною дією, а також і те, що тренування являє собою виробіток спеціальних навичок і їх запам`ятовування, то ноотропи являють собою перспективний клас не допінгових фармакологічних препаратів, які можуть діяти на центральну ланку шляхів реалізації функції руху і запобігають центральні втоми.

В випадках фармакологічної корекції єдиноборств, особливо для профілактики травм мозку, потрібно приймати психоенергизатори: гамалон, ноотропіл, енцефабол, церебролізін, та інші препарати, які можуть розглядатися як способи відновлення зміненого обміну речовин та мозкового кровоточу.

Препарати пластичної дії

В спортивній медицині це група препаратів проміняється при порушенні обміну білків і стимуляції обмінних процесів, особливо в видах спорту з переважним проявом вимогливості в період великих фізичних навантажень для профілактики печінково больового синдрому, для прискорення процесів відновлення.

Метилурацил стимулює синтез білка в організмі, підвищує засвоєння та синтез глікогену, ефективність спортивних тренувань, тонус організму, працездатність та відновлення.

Пуринові проізводні – рибоксин ( гінозін, інозіє – F) підвищують активність ферментів циклу Кребса. Фосфаденаденозін-5 – моно фосфат викликає ріст м’язової маси, синтезу білка і нуклеїнових кислот. Він поліпшує мікроциркуляцію в серцевому м’язі і являється методом профілактики перенапружень міокарду. Синтез АТФ здійснюється швидше.