вівторок, 2 квітня 2013 р.

Паразити - хазяї людини

Про це не прийнято говорити, але це треба знати!
Паразит - організм, що живиться за рахунок іншого організму (хазяїна). Проте якщо не знати про існування «нахлібника», будь то зовнішній кліщ або внутрішній черв'як, то через деякий час роль хазяїна дістанеться паразитові. І ви самі не помітите, як виконуватимете усі його вимоги.
 Для сучасної людини ганебними хворобами є не лише венеричні захворювання, але і прості глисти, воші, навіть кліщі. Людині, яка двічі в день чистить зуби і приймає душ миє руки перед їжею і після відвідування туалету, не то що незручно сказати про таку проблему, а осоружно навіть подумати.
Проте, за даними ВООЗ, паразити долають до 90% усього людства незалежно від житла, матеріального достатку і охайності. 80% усіх хвороб якщо не безпосередньо пов'язані з паразитами, то є наслідком життєдіяльності чужаків.
Ще не страшно? Тоді приведу дані патологоанатомів - 90% розітнутих трупів кишать черв'яками і простими паразитами.

Однаково небезпечні для людини прості паразити (грибки), гельмінти (черв'яки, або глисти), членистоногі (комахи і кліщі) і патогенні мікроорганізми (віруси, мікроби).
Навіть при дотриманні гігієни, відсутності безладних статевих зв'язків заразитися легше простого. Причиною можуть стати погано помиті фрукти і овочі, недосмажені або недоварені риба і м'ясо, вода з водойми, укус кліща, тварини, пил, пісок в пісочниці.
Та і симптоми цілком звичайні : постійна втома, поганий сон і скрегіт зубів уві сні, нервозність, загальне послаблення і часта застуда, болі в суглобах і м'язах, алергія, розлад шлунку і гази.
Чи не так, усе це можна списати на робоче навантаження, нервову обстановку на роботі або удома, неправильне харчування, відсутність прогулянок і малорухомість, а тепер ще і світова фінансова криза.
Але якщо ви закінчили термінову роботу, виспалися у вихідний день і навіть погуляли на вулиці, а втома не проходить, заснути усе так само важко, а шлунок поводиться дивно, раджу звернутися до лікаря і наполягти на аналізах.
У цій статті ми розглянемо усі види паразитів - попереджений, означає озброєний. Якщо немає явних ознак паразитарних хвороб і ви вважаєте, що послаблення організму, втома, сонливість не просто результат нічних пильнувань і відсутності нормального відпочинку - відправляйтеся до лікаря.
Прості паразити
Проникають в організм через слизові оболонки і шкіру, доходять до місця, де існують сприятливі умови, і там розвиваються. Улюбленою «цукеркою» для них є антибіотики - руйнуючи імунітет, ви сприяєте росту інфекцій.
Грибкові захворювання дисбактеріоз - це результат діяльності простих паразитів. Вони можуть руйнувати стінки кровоносних судин, викликаючи інфаркт. Білий наліт на мові - гриби кандиди.
Визначити наявність простих паразитів можна тільки за допомогою аналізів. На прийомі у лікаря розкажіть про усі незручності організму, навіть якщо вам здається, що невеликий головний біль або свербіж не мають значення. Чим більше ви розповісте, тим точніше лікар зможе визначити необхідність тих або інших аналізів.
Гельмінти
Глистів, або гельмінтів, розділяють на два типи: плоскі і круглі. Їх розмір може бути від декількох сантиметрів до десяти метрів. Ви можете не знати про їх існування десятки років.
В основному вони мешкають в прямій кишці, але їх знаходять і в судинах, і в мозку, і навіть в оці. Оскільки вони найпомітніші чужаки в тілі людини, то і їх діяльність більш видима. Глисти викликають як механічне ушкодження органів, так і інтоксикацію продуктами метаболізму.
Різка втрата ваги, погіршення здоров'я, що не проходить, постійне бажання спати, кашель, запаморочення і сонливість - головні симптоми.
Регулярна здача простого аналізу (кал на яйця глист, мазок на ентеробіоз), скажімо, раз на півроку, нікому не перешкодить. А ще лікарі стверджують що глисти бояться кислого (лимон) і гарбузового насіння. Якщо їх відносно регулярно вживати, то шанси для глистів зменшуються.
Найпоширенішими видами глистів, від яких страждають маленькі діти, є аскариди і гострики.
Шановні батьки! Прищеплюйте дітям навички особистої гігієни!
ЕНТЕРОБІОЗ
Захворювання людини, що викликається паразитуванням в організмі людини гострика, характеризується свербінням переанальних складок, функціональними розладами нервової системи і шлунково-кишкового тракту та запальними явищами сечостатевої системи.
Це кишковий гельмінтоз, що відноситься до групи контагіозних гельмінтозів. Є домінуючою інвазією дитячого населення.
Збудник - гострик, паразитуючий в нижніх відділах тонкого і верхніх відділах товстого кишковика.
Джерело інвазії − людина, хвора ентеробіозом або паразитоносій (наприклад, домашня тварина). Зараження відбувається перорально (через рот).
Шляхи зараження − брудні руки, предмети ужитку, продукти харчування.
Захворювання може протікати важко. Особливо страждають діти. Постійний свербіж і обумовлений ним неповноцінний сон призводять до дратівливості, головних болів, запаморочення, неуважності, підвищеної стомлюваності. В результаті у школярів знижується успішність.
Лікування ефективне за умови ретельного дотримання особистої профілактики і одночасного лікування усіх інфікованих членів сім'ї, а в дитячому колективі - усіх інвазованих дітей і обслуговуючого персоналу. Діагноз встановлюється лабораторно. Необхідно звертатися до лікаря.
АСКАРИДОЗ
Це кишковий гельмінтоз, що відноситься до групи контагіозних гельмінтозів, збудники яких або їх яйця розвиваються в зовнішньому середовищі (ґрунті). Найчастіше аскаридоз вражає дітей.
Збудник − аскариди, личинки яких проходять через кишковик, кровоносну систему легені і знову потрапляють в тонкий кишковик, де перетворюються на дорослі особі.
Джерело інвазії − людина. Зараження відбувається через споживання сирих немитих ягід, овочів, городньої зелені, фруктів, на які яйця аскарид потрапляють з ґрунту.
Захворювання протікає в дві стадії.
1 - процес розвитку личинок в дихальних шляхах: хворі скаржаться на запаморочення, дратівливість, порушення сну, загальну слабкість, зниження працездатності, кашель, біль в грудях, задишка.
2 - кишкова стадія: порушення апетиту стільця, нудота, блювота, болі в області під грудьми або навколо пупка, розвиваються ускладнення - непрохідність кишковика, гострий апендицит, задуха. Діагноз встановлюється лабораторно. Необхідно звертатися до лікаря.
ГІМЕНОЛЕПІДОЗ
Це кишковий гельмінтоз, що відноситься до групи контагіозних гельмінтозів. Є домінуючою інвазією дитячого населення.
Збудник - карликовий ціп'як, який може жити і розмножуватися в кишковику людини необмежено довго.
Джерело інвазії - хвора людина або паразитоносій. Зараження людини відбувається перорально.
Чинники передачі - руки, предмети ужитку, іграшки.
Лікування ефективне за умови ретельного дотримання особистої профілактики і одночасного лікування усіх інфікованих членів сім'ї, а в дитячому колективі - усіх інвазованих дітей і обслуговуючого персоналу. Діагноз встановлюється лабораторно.
ТРИХОЦЕФАЛЬОЗ
Це кишковий гельмінтоз, що відноситься до групи контагіозних гельмінтозів, збудники яких розвиваються в зовнішньому середовищі, заразні личинки можуть зберігатися в ґрунті більше року. Найчастіше вражає дітей.
Збудник − власоглав − відноситься до класу круглих черв'яків. Живиться паразит кров'ю людини, що призводить до розвитку анемії, особливо у важкій формі у дітей.
Джерело інвазії- людина.
Клінічні прояви - нудота, блювота, слинотеча, відчуття важкості і хворобливості в правій половині живота, замки або проноси головний біль, запаморочення, безсоння. Діагноз встановлюється лабораторно. Необхідно звертатися до лікаря.
Профілактика геогельмінтозів:
- зберігати закритими продукти харчування від мух і пилу;
- овочі, зелень, ягоди і фрукти перед вживанням ретельно мити;
- з самого раннього віку у дітей виховувати навички гігієни:
- мити руки перед їжею, після відвідування туалету, ігри і роботи у дворі, саду та городі, після сну;
- дуже важливо навчити дитину користуватися туалетом і туалетним папером;
- боротися із шкідливими звичками дітей гризти нігті, брати в рот пальці, ручки, іграшки, олівці і інші предмети;
- стежити за чистотою тіла дитини, регулярно купати і стригти нігті;
- систематично стежити за чистотою житла: прибирання проводити тільки вологим способом, не рідше за 1 раз на тиждень
- систематично проходити обстеження на ентеробіоз, яйця глист